Skip to main content

Der er 3 eller 4 migrænefaser, alt efter om du har migræne med eller uden aura. Den første fase hedder prodome på engelsk og kaldes populært før-migræne på dansk.

Kender du din før-migræne, altså optakten til anfaldet, er du rigtig godt stillet og kan tage din medicin (triptan), så tidligt som muligt i anfaldet. Venter du for længe med at tage medicinen, risikerer du, at anfaldet udvikler sig og bliver sværere at slå ned.

Det er en af fordelene ved at kende din før-migræne.

Har du migræne med aura (synsforstyrrelser, lammelser, afasi mm), anbefales det, at du venter med at tage triptaner, indtil aurafasen er ovre. Du kan læse mere om aurafasen her.

Prodome eller før-migrænen er blandt andet kendetegnet ved:

  • Træthed
  • Kvalme
  • Lys- og lydfølsomhed
  • Øget tissetrang
  • Koncentrationsbesvær
  • Irritation
  • Muskelstivhed
  • Cravings dvs. lyst til især sødt, salt og fedt

Før-migrænen starter fra få timer før anfaldet, men kan stå på i op til flere dage inden anfaldet.

Hvordan har du det, inden anfaldet går i gang? Prøv at lægge mærke til, om du genkender nogle af symptomerne beskrevet overfor og/eller, om der er andre tegn fra din krop til dig om, at anfaldet er undervejs?

Jeg har lagt mærke til, at jeg ofte bliver meget hyperaktiv op til et anfald. For eksempel kan jeg rydde en masse op og begynde at bage boller kl. 21 en hverdagsaften. Noget jeg ikke ville gøre ellers… Måske du også oplever det?

Det er som om, at kroppen ved, at nu skal du være effektiv, for snart bliver du lagt ned. Det er i hvert fald min personlige erfaring.

Der er mange der beskriver dette, som en del af postdome fasen (efter-migrænen) også. Når energien vender tilbage, så skal der pludselig ordnes alt muligt på én gang.

Kunsten er så ikke at overgøre det, for så kan anfaldet vende tilbage for fuld skrue. Det kan være en svær balance, eller hvad mener du? Har du fundet er god metode til at økonomisere med din energi? Hvis ja, så del meget gerne i kommentarfeltet under blogindlægget.

Den næste migrænefase er aura og den kan du blive klogere på her.