Skip to main content

Januar og nytårsfortsæt

Nu er det januar og tid til nytårsfortsæt og slankekure.

Rigtig mange mennesker tager deres livsstil op til revision i januar og bestemmer sig for, at nu vil de tabe sig eller ændre andre vaner. Det må gerne foregå ekstremt og mærkeligt, bare det går hurtigt …

Da jeg var konsulent hos Weight Watchers, væltede det ind med nye medlemmer i januar.

De ville tabe sig. NU.

Det undrede mig hvert år, men jeg tog naturligvis godt imod alle. Det var jo positivt, at de ville leve sundere.

Nu er der ikke noget hokus pokus over Weight Watchers. Det er videnskabeligt funderet og de har mange års erfaring i at hjælpe mennesker med at ændre livsstil.

Der var en del, der sprang fra efter relativt kort tid hos WW, da de opdagede, at det ikke var et quick fix.

Men der var også en stor del, der holdt fast, ændrede livsstil og tabte sig.

Dem der fik den største succes, havde den mentale del med. De havde bestemt sig for at følge programmet og at holde fast.

Nu er det ikke alle, der fungerer med at følge en plan eller et program. Jeg tror på, at hver enkelt må finde den metode, der passer bedst ind i deres liv.

Vægttab hvordan?

Vil du tabe dig?

Så skal du bruge mere energi, end du indtager. Du kan skære ned på mængden af mad du spiser, ændre på sammensætningen af den og øge din energiomsætning ved at dyrke motion.

Det ved de fleste og så simpelt er det, når vi sorterer følelser omkring mad og vaner fra. 

Hvorfor går folk så på de underligste kure?

Jeg tror, at de fleste af os drømmer om et quick fix og en enkel løsning. Hjernen vil gerne gøre, som den plejer og det spænder mange gange ben for os. 

Det med at overveje, hvad vi spiser og hvor meget vi bevæger os, er så kedeligt og fornuftigt. Og det tager tid. 

Fiberpiller, suppekur og meget mere …

Tænk nu hvis det her virker?

Hvor ofte har jeg ikke tænkt sådan og er hoppet på alskens underlige slankekure.

For eksempel fiberpiller. Det var fremme i 80’erne.

  • Man skulle spise op til 18 fiberpiller inden hvert måltid og skylle dem ned med en masse vand. Der blev så dannet en gel i maven, der skulle medføre, at man var mindre sulten.

Det jeg husker bedst er, at man fik en grim smag i munden af ’papkasse’. Min appetit fejlede ikke noget.

  • Noget andet, som jeg afprøvede sammen med en veninde, var kinesisk slankete.

Det skulle man drikke efter et måltid, så vidt jeg husker. Det smagte ikke ret godt og det der virkede var, at der var noget laxerende i – altså afførrende.

Ikke en holdbar løsning i længden.

  • En anden kur, som jeg gik på sammen med min far, var kålsuppekuren.

Her lavede man en suppegryde fuld af kålsuppe. Den var stort set kun lavet af grøntsager, boullion og krydderier.

Man måtte spise suppen ad libitum og så var der forskellige regler for hver dag. For eksempel måtte man spise 8 bananer den ene dag udover suppen, så vidt jeg husker.

Kuren holdt i 2 dage og så overfaldt vi pebermakrellen i køleskabet. Vi har faktisk et billede, hvor vi står og ser meget glade og lettede ud foran køleskabsdøren.

  • Jeg har tabt mig hos en diætist, efter jeg fik vores første barn Ida. Det virkede, da kuren var baseret på en kostplan med et bestemt antal kalorier, som jeg måtte spise hver dag.

Men i længden holdt det ikke, da jeg kørte træt i at følge en kostplan.

  • Jeg har også haft succes med De Danske Vægtkonsulenters program, hvor jeg gik hos stiftereren af DDV Inge Kauffelt. Der var helt bestemte ting i kostprogrammet, som man skulle spise f.eks. lever, som jeg ikke bryder mig om.

Min mor lavede lever på forskellige måder hver uge, jeg boede hjemme dengang, men lige fælt smagte det.

Som konsulent var Inge Kauffelt virkelig streng og man fik skæld ud, hvis man havde taget på. Ikke så pædagogisk og fremmende for motivationen.

  • Inden jeg skulle arbejde som konsulent for Weight Watchers, gik jeg på programmet for at opnå normalvægt. Det var den bedste måde at lære programmet at kende på. Desuden skulle alle konsulenter i WW være normalvægtige med tanke på, at de sælger vægttab, så giver det god mening. Det var en succes for mig med WW!

Programmet er videnskabeligt funderet og der er plads til at spise alt, bare ikke altid. Den helt store motivationsfaktor for mig her, var jobbet som konsulent.

Jeg havde et helt tydeligt mål med vægttabet. Derfor var jeg også grundig og fulgte programmet og selvfølgelig virkede det.

  • Nogle af de mest populære metoder pt er 5:2 diæten og LCHF (Low Carb High Fat). 5:2 har jeg personligt ikke afprøvet, da det med faste eller at spise meget lidt er dødsdømt hos mig.

Jeg bliver utilpas og sur, hvis ikke jeg får mad. Lavt blodsukker kan desuden trigge min migræne. LCHF har mange gode elementer, for eksempel det at spise mange grøntsager. Men at undvære brød, ris, pasta etc. på LCHF, kan være en udfordring, da vi er vant til, at det indgår i vores madkultur.

  • Andre kure, som du måske har været på eller har hørt om, er Dukan kuren, South beach, Rigshospitalets kur, Nupo og slankepiller så som Letigen. Letigen blev taget af markedet i 2002, da de viste sig at have alvorlige bivirkninger. Bivirkninger som hjerneskader, blodpropper og endda dødsfald. Letigen har jeg også været på, da jeg var yngre. De var på recept, men min læge skrev dem gladeligt ud, selvom jeg kun vejede omkring 10 kg for meget.

På Letigen gjorde jeg hele min lejlighed rent i 2 dage og var hyperaktiv. De indeholdt blandt andet en hel del koffein, der gjorde, at aktivitetsniveauet steg markant.

Refleksion

Du kender det måske fra dig selv?

Det med at gå på forskellige kure og altid “at være på noget”.

Slankekure er kortsigtede og i mange tilfælde ikke fremmende for sundheden. Man er på kur i en begrænset periode og falder ofte tilbage i sine gamle vaner.

Ofte tager man det hele på igen og nogle gange mere.

Man føler sig som en fiasko, da man heller ikke kunne gennemføre denne slankekur. Så kan det hele også være lige meget og så slipper man tøjlerne helt.

Indtil den næste slankekur…

Hvad med at udfordre dig selv og tænke langsigtet? Hvis de tidligere kure ikke virkede, hvad er chancen så for, at den næste gør?

Med små skridt metoden justerer du på dine vaner lidt ad gangen. Det er simpelt og fredeligt. Og du bestemmer, hvilke skridt, du vil tage. Du kan tage det næste skridt i et samarbejde med mig. Klik HER for at se, hvad jeg tilbyder eller skriv en besked HER

Litteratur:

Letigen: http://www.dr.dk/nyheder/indland/letigen-skal-ud-af-handelen