Skip to main content

I dag får du opskriften på blodsukkervenlige boller. Ja, det er altså noget, som jeg kalder dem. Dejen skal røres, ikke æltes og derfor er de lette at lave. De indeholder blandt andet en del groft mel, hytteost og grøntsager. Bollerne indeholder derfor mindre kulhydrat, sammenlignet med mange andre typer af boller. De er egnede til diabetikere og til dig der vil holde dit blodsukker stabilt i længere tid. Fordelagtigt både når du vil tabe dig og i forhold til migræne, da migræne kan udløses af for lavt blodsukker. De er bagt på gær og indeholder derfor heller ingen tyramin, der er kendt for at udløse migræne.

De bliver ikke så høje som traditionelle boller, da der ikke er så meget hvedemel i. Vi spiser dem som et stykke brød med pålæg på. Du kan også lægge 2 sammen og lave en sandwich.

Her kommer opskriften:

25 g gær

3 dl lunkent vand

250 g groft mel (grahamsmel, rugmel eller fuldkornshvedemel)

175 g hvedemel

225 g hytteost

1 tsk. salt

1 tsk. sukker

125 g smør (jeg bruger 75 g smør og synes det fungerer godt)

50 g kerner f.eks. solsikkekerner

3 mellemstore gulerødder eller en tilsvarende mængde revet squash, jeg bruger halvt af hver)

Fremgangsmåde:

Opløs gæren i det lunkne vand og tilsæt de andre ingredienser. Melet lidt ad gangen, da dejen skal have konsistens som en tyk grød. Lad dejen hæve i omkring en time (gerne længere) og sæt derefter bollerne ud på bagepapir på en bageplade. Dette gøres lettest med 2 skeer, da dejen er temmelig klistret. Lad bollerne efterhæve i ca. 30 min. Brug sammenpisket æg eller kaffe til pensling. Drys med sesamfrø, hørfrø eller lignende.

Bollerne bages ved 200 grader (180 grader i varmluftsovn) i omkring 20-25 minutter. Hold øje med dem, mens de er i ovnen. De skal være sprøde i bunden og kanten synes jeg.

De kan sagtens fryses ned og bliver ikke tørre. Efter frysning er de gode efter en tur i brødristeren.

Bon appetit 🙂

Ps. Billedet viser dobbeltportion.