Skip to main content

Hej igen!
Jeg har udtalt mig til nyhedsbureauet Ritzau og 3 netaviser valgte at bringe artiklen om kost, hovedpine og migræne i går. Det var henholdsvis BT, Metroxpress og avisen.dk artiklen var i.

Her får du links til de tre aviser (artiklen er den samme i alle 3):

http://www.bt.dk/forbrug/chokolade-og-ost-kan-give-hovedpine

http://www.avisen.dk/ost-og-chokolade-kan-give-hovedpine_40…

http://www.mx.dk/penge_erhverv/nyheder/story/25889887

Jeg ville gerne have fokus på, hvad man kan gøre i stedet, når der er noget i kosten, der trigger, men det var ikke den vinkel, som journalisten valgte. Viden om, hvad der kan trigge i kosten, er det første skridt til at undersøge, om du reagerer på noget, du spiser eller drikker. Så på den måde, er det en rigtig god start! Der er dog mange madvarer, der kan trigge. Det er ikke kun dem, der er nævnt i artiklen.

Det er relativt nyt, at læger – i dette tilfælde Messoud Ashina fra Dansk Hovedpine Center, godtager at kosten kan spille en rolle. Der findes en del videnskabelige artikler på området, men det er ikke lige så attraktivt at forske i som medicin, så vi kan sagtens blive klogere på området. Der findes evidens (bevis), når det gælder de kemiske stoffer tyramin og phenylethyalmin. Det er også kendt, at blandt andet aspartam og citronsyre (E330) kan give migræne hos nogle.

Sådan gør du, når du vil afprøve noget i din kost

Når du undersøger, om du får migræne af noget du spiser eller drikker, så er det vigtigt at klarlægge, hvad du reagerer på. Det kan du kun finde ud af ved at prøve dig frem ved at udelukke – det du nu vil teste – i en periode på mindst 14 dage.

Sørg for at være grundig, mens du tester. Spiser du bare en fødevare, som indeholder en af dine triggere f.eks. tyramin, så risikerer du at få migræne.

I den periode tager du højde for andre triggere også i din vurdering af, om det er noget i kosten du får migræne af. Er du presset, har menstruation og er træt f.eks., så er du mere følsom overfor at få anfald. Mængden af triggere har nemlig en betydning. 

Oplever du en bedring ved at udelukke f.eks. tyramin, så er tyramin måske en trigger. Er du i tvivl kan du teste i en lidt længere periode og så prøve at spise noget med tyramin og se, hvad der sker (f.eks. stærk ost).

Fokus er nu på løsningen, hvis tyramin er en trigger. Hvad kan du spise eller drikke i stedet for, så du reducerer styrken og hyppigheden af dine anfald?

Et særligt tilbud

Jeg kan hjælpe dig med at kortlægge, hvad du reagerer på og hvad du i så fald kan erstatte det med i kosten. Det kan også være, at du opdager, at kosten ikke har betydning for din migræne. Så er du blevet klogere på det. Du ved det ikke, inden du har givet det et seriøst forsøg. Hvad er det værste, der kan ske? 

Jeg arbejder med vejledning indenfor områder relateret til livsstil og migræne. Det kan være i forhold til kost, motion, stress, overforbrug af medicin, accept, selvomsorg, smertehåndtering, søvn etc. Du kan i samarbejde med mig få et overblik over, hvad der påvirker din personlige migræne og hvad du kan gøre for at forebygge og/eller reducere dine anfald. Tænk, hvis du kunne få mildere eller færre anfald!

Kontakt mig meget gerne, hvis du er klar til at finde ud af, om kosten er en af dine triggere.

Mange hilsner Gitte

PS. Der står migræne-tryggere i artiklen, der skal selvfølgelig stå migrænetriggere.