Skip to main content

Som noget nyt kan du lytte til indlægget HER

Chokolade indeholder stoffet phenylethylamin, som f.eks. også findes i kakao og rødvin. Phenylethylamin er et af de 4 naturligt forekommende stoffer i kosten, som også kaldes biogene aminer.

Når du spiser mad med f.eks. phenylethylamin, trækkes visse blodkar i hjernen sammen og de udvides efterfølgende, da de er dynamiske. Udvidelsen medfører et tryk på den følsomme hjernehinde og du får migræne.

Dette gælder kun, hvis du har fødevaremigræne. Med andre ord hvis du reagerer på noget, du spiser eller drikker.

Fedtreduceret kakao

Fedtreduceret kakao menes at være migrænevenligt, da stoffet phenylehylamin sidder i kakaofedtet. Der er dog ingen øvre grænse for, hvornår man må kalde det fedtreduceret kakao. Fedtreduceret kakao bruges ofte i kiks eller is.

Jo længere kakaobønnerne er modnet, jo mere phenylethylamin indeholder de. Derfor er chokolade med et højt kakaoindhold en mere udbredt trigger end lys chokolade er. Hvis du reagerer på lys chokolade er, kan det også handle om, at du reagerer på enten sukker eller mælk eller begge dele.

Cravings og migræne

Både op til et anfald og efter er det normalt at have lyst til bestemte madvarer. Det der populært kaldes cravings. Så hvis du spiser chokolade op til et anfald og bagefter tænker, at chokoladen var skyld i anfaldet, er det langt fra sikkert.

Måske var anfaldet allerede i gang.

Når du vil undersøge triggere i kosten, bør du derfor teste tingene flere gange, så du udelukker tilfældigheder eller det faktum, at migrænen måske allerede var i gang. Bliv klogere på kost og migræne i minikurset “Bliv klogere på triggere i kosten og få redskaber til at undersøge, om kosten er et issue for dig“.

Du kan læse om de 4 migrænefaser HER.

Er chokolade derimod en trigger, kan du risikere at igangsætte næste anfald, når du efter anfaldet f.eks. spiser chokolade for at komme til kræfter. I den migrænefase der hedder postdrome, er cravings også meget almindeligt.

Summen af triggere

En anden ting der kan spille ind, er det faktum, at det er den samlede mængde triggere, der afgør, om anfaldet udløses. Derfor kan du være mere “følsom”, når der er andre triggere tilstede.

For eksempel hvis du har menstruation og hormoner er en af dine triggere. Hvis du så samtidig er træt og spiser chokolade, så kan det samlet set betyde, at anfaldet trigges.

Måske har du en fornemmelse af, at du får migræne af noget, du spiser eller drikker? Når du har for meget om ørerne eller ved menstruationen?

Din viden om mulige triggere kan du bruge til at skabe en bedre balance. For mig personligt har viden om, at det er den samlede mængde triggere, der er afgørende, været banebrydende.

Jeg føler ikke længere, at migrænen kører mig rundt i manegen på samme måde som før. Jeg kan lave tiltag, som jeg ved, er gode for mig. For eksempel at passe min søvn, få drukket nok vand og i det hele taget ikke køre mig selv for hårdt. 

Ps. Hvis du synes, det er uoverskueligt at finde en sammenhæng mellem kosten og migrænen, så kan jeg være din sparringspartner i processen. Du kan se, hvordan jeg hjælper dig videre HER.